IMEC

Infinito Media Edukativni Centar - IMEC

Kako onlajn reklame utiču na decu?

Reklame nas uvek prate. Počevši od tradicionalnih reklama u vidu flajera i postera do iskačućih prozora na sajtovima ili sponzorisanih objava na društvenim mrežama, svi za cilj imaju da privuku našu pažnju. Odrasli će verovatno uspeti da ignorišu reklame, ali deca ne razmišljaju tako. Da li deca imaju dovoljno zrelosti da se odupru primamljivim reklamama?

Online oglasi postaju sve veća pretnja po decu. Mogu uticati na njihov svakodnevni život, fizički i mentalni rast. Deca postaju zavisna od igrica, a pretraživanje sajtova za odrasle im je lako, kao od šale..

Kako oglasi utiču na decu?

Internet je postao stvar bez koje se ne može živeti. Lako je dostupan i nosiv u džepu. Ova laka dostupnost je odlična prilika marketinškim stručnjacima za ispiranje mozga deci.

Društvene mreže su najčešće mesto koje onlajn prodavci koriste za prodaju svojih usluga ili proizvoda deci. Facebook i Twitter su ispunjeni virusnim marketingom, i stalnim deljenjem sadržaja jednostavno utiču na decu.

Drugi način koji trgovci koriste da dopru do dece je reklamiranje tj. oglašavanje u video igricama. Ovo je dugogodišnja praksa, kojom se utiče na um deteta.

Takođe, ne možemo izbeći reklame na sajtovima koje, kada se na njih klikne mogu odvesti do neprikladnog sadržaja.

Zašto su oglasi štetni za decu

Deca su ranjiva, lako steknu pogrešan utisak, jednostavno ne umeju da prepoznaju šta je loše i opasno po njih. Oglasi mogu da ih izlože neprimerenom sadržaju koji može izazvati negativne posledice. Na primer, pornografski baneri, oglasi koji vode ka sadržaju koji podstiče decu da učestvuju u terorističkim aktivnostima ili upotrebi droga i drugi takvi opasni sadržaji mogu ozbiljno uznemiriti dete i uticati na njegov emocionalni i mentalni razvoj. Pored toga, reklame koje promovišu nezdravu ishranu ili nebezbedne igračke takođe mogu dovesti do negativnih efekata na zdravlje i bezbednost dece.

Šta roditelji treba da urade

Konstantno proveravanje detetovog telefona od strane roditelja, može poremetiti Vaš odnos sa detetom, tako da je bolje pridržavati se ovih tačaka:

Edukacija

Morate objasniti motiv i lažne opasnosti koje stoje iza onlajn reklama. Recite im kako su ovi oglasi postavljeni da se igraju sa njihovim umovima.

Nadgledajte

Stalno praćenje aktivnosti Vašeg deteta na internetu može se osigurati njegova bezbednost. Ovo morate raditi lukavo, jer deca ne vole da budu nadgledana. Možete koristiti sofvter za roditeljsku kontrolu koji omogućava da pratite šta Vaše dete radi na internetu.

Blokirajte

Alati za blokiranje oglasa takođe mogu biti od velike pomoći. Postoje različite aplikacije I programi koji se mogu instalirati u cilju blokiranja reklama na sajtovima.

Roditelji treba da daju sve od sebe kako bi umanjili opasnost od reklama među decom!